5 Nisan 2008 Cumartesi

İsviçre'de Araba Kullanmak


Öncelikle araba kiralamanıza hiç gerek olmadığını hatırlatayım. Toplu taşıma bizdeki gibi değil, çok konforlu ve tam zamanında hareket ettiği için plan yapmak çok kolay. Araba kiralamanızı tavsiye etmem.

Araba kiralayacak olursanız şunlara dikkat etmelisiniz:

1. BÜTÜN TRAFİK KURALLARINA UYUN, MUTLAKA UYUN:
İnsana baya garip ve zor geliyor. Onun için bunu en üst sıraya yazmak istedim. Burada araba kullanacaksanız bütün trafik kurallarına uymanız gerekiyor. Bu çok sıkıcı olabiliyor ama pes etmemelisiniz. Bu konuda çok ciddiler ve bir ihlal yaparsanız mutlaka ceza yiyorsunuz. Heryerde EDS gibi elektronik sistemler var ve cezalar otomatik olarak kesilip araba kiralama şirketinize gönderiliyor. Oradan da otomatik olarak kredi kartınıza yansıyor. Gerçekten çok pahalı bir seyahat yapabilirsiniz. Onun için kendinize hakim olun ve bütün kurallara uyun. Yardımcı olması için kırmızı ışıkta geçmek 200 Fr. bilgisini vereyim.
2. HIZ SINIRLARI:
İnanması güç olsa da genel olarak şehir içinde hız sınırı 50. Bazı yerlede 60 ya da 80 olduğu oluyor. Eğer dikkat ederseniz etrafınızdaki şoförlerin tam hız sınırında gittiğini hissederseniz. Böyle bir durumda önünüz bomboş olsa, karşınızda kaçırmak üzere olduğunuz bir yeşil ışık olsa bile kesinlikle gaza basmayın! Otobanlarda hız sınırı 120. Ancak bazı yerlerde 100'e düşebiliyor. Burada da kurallara uymak konusunda yanı durumlar geçerli. Söylüyorum, çünkü bir süre sonra bir Türk şoförü için çok zor oluyor. Eğer otobanda 160'ı geçerseniz (olur ya İsviçre'de olduğunuzu falan unuttup) direk mahkemeye çıkıyorsunuz. Cezalar hız sınırını ne kadar geçtiğinize göre orantısız olarak katlanarak artıyor. 40 Fr. en düşük hız cezası, 1000 Fr.'a kadar yükseliyor.
3. YAYA GEÇİTLERİ:



Trafik sınavını geçeli çok olmuş olanlar için yana bir resmini koydum. Biz de hiçbir anlam ifade etmeyen ve yollarda yerde bulunan bu işaret burda hakkaten hayatın bir parçası. Eğer bir yaya geçidine yaklaştıysanız ve karşıdan karşıya geçme ihtimali olan bir yaya görüyorsanız mutlaka durun. Arkadaki bana korna çalar diye de korkmayın, kimse korna çalmaz. Yayalar sizden durmanızı beklediği için bu kurala uymazsanız tatsız bir durumda bulabilirsiniz kendinizi.



4. DÖNER KAVŞAKLAR:
Ne yazık ki haddinden fazla var. Üstelik düpedüz trafiği tıkıyorlar. Burada kural biraz değişik olduğu için değinmek istedim. Bir döner kavşakta mutlaka durun. Eğer SOLunuzdan gelen biri yoksa kavşağa girebilirsiniz. Siz kavşaktayken başka kimse girmez onun için rahat rahat geçebilirsiniz. Bazen kavşağa girmeniz biraz uzun sürebilir, sabırlı olun.
5. KORNA:
Çalmayın. Korkuyorlar. Yer yerinden oynadı sanıyorlar.
6. SELEKTÖR:
Biri size selektör yakarsa "ÖNDEN BUYRUN,İSTİRHAM EDERİM" anlamına gelir. Dolayısıyla siz de aynı şeyi yaptığınızda sen geç demiş olursunuz. Bunu da akılda tutmakta fayda var. Bizdekinin tam tersi.

4 yorum:

serkan dedi ki...

Van'dan sevgilerle...
Lütfen ama lütfen Van'dan Milli Maç'a gidecek arkadaşlar lütfen araç kiralayıpta İsviçre Trafiğinide katletmeyin... Mesala burada yaptığınız gibi sağ a sinyal verip sola dönerseniz eğer olacakları bile düşünmek istemiyorum.

Rıdvan Canım dedi ki...

Bir şehir rehberi ancak bu kadar güzel hazırlanabilir. Sizi kutluyorum.
Doç.Dr. Rıdvan Canım/Erzurum-Türkiye

Adsız dedi ki...

Iyi gunler ben gecen haftalarda isvicreye geziye gittin ve 50 lik yerde 74 radara yakalandim fikiri olan varmi kac para cezasi var acaba...?

supersezar dedi ki...

Sanirim 120 Fr yazar