5 Nisan 2008 Cumartesi

Araba Parketmek

Burada park çok ucuz. Çoğu zaman ücretsiz. Park yeri olan heryer beyaz ya da mavi çizgi ile çizilmiştir. Park yeri olmayan hiçbir yere parketmeyin, zaten yeterince var.

BEYAZ ÇİZGİ:
Beyaz çizgili yerler tamamen ücretsiz. Bulursanız kaçırmayın.

MAVİ ÇİZGİ VE MACARON:


Mavi çizgili yerler çok ilginç: Arabayı kiraladığınızda içinde MACARON adı verileren üzerinde saatler olan döner bir disk bulacaksınız. Bunun bir resmini de mavi çizgili alanlarda görürsünüz. Bu tabelanın altında da en fazla kaç saat park edebileceğiniz yazar. Sonuç olarak park ediyorsunuz, Macaron'unuzu tam park ettiğiniz saate gelecek şekilde çeviriyorsunuz ve bunu ön camınıza görünür bir yere koyuyorsunuz. İşte maksimum saat bitene kadar park ettiniz, üstelik ücretsiz. Bu akıl almaz sistem burada tıkır tıkır işliyor. Elbetteki bir milletdaşım olarak siz de bu sistemin ne kadar kolay alt edileceğini görebiliyorsunuz (evet park saatinizi 1 saat geç yazmak sizin elinizde) ama içinizden gelen bu sesi dinlemeyin. Gerçekten çıkmanız gereken saatte çıkın ya da arabanızın başına gelip macaron'unuzu değiştirin. Çünkü gerçekten kontrol ediyorlar ve hakkaten sizi buluyorlar.

YERALTI OTOPARKLARI:
Bir de yer altı otoparkları var. Bunlardan da her yerde var ve çoğunluğu paralı. Ancak İstanbul'la karşılaştırıldığında çok çok ucuzlar. O yüzden gönlünüzce kullanın. Her yerde değişiyor ama genelde 2-3 saati 1 frank civarında.
PARKOMETRELER:
Çoğunlukla çok yoğun yerlerde bulunurlar. Bulundukları yere göre saati 1 Fr'dan 4Fr'a kadar çıkabilir.
İki tipi var: Parcometre Collective yazanlarda makinaya parayı atıp biletinizi arabanızın camına koymalısınız. Tıpkı Türkiye'deki gibi. Sadece Parcometre yazıyorsa, parkettiğiniz yerin yanında bir numara göreceksiniz (12 gibi mesela). Parkometreye gittiğinizde önce bu numarayı yazın, sonra parayı atın. Bilet koymanıza gerek yok. Sistem kontrollör geldiğinde saati geçmiş olanların numarasını otomatik söylüyor.

Hiç yorum yok: