16 Mayıs 2008 Cuma

Ne Farkı Var? Brasserie, Restaurant, Cafe.




Euro 2008 sırasında da böyle mi olur bilemiyorum ama burada yaşayacağınız bir kafa karışıklığını önceden çözmek istedim.
Bazen, size bana gayet açıkmış gibi görünen bir yerde "şu an size yemek veremeyiz" dedikleri oluyor. Bazen de restuarantın tamamı bomboşken "kahve içecekseniz bu masada oturamazsınız" diye sizi kovalayabiliyorlar. Bütün bunlar can sıkıntısına sebep oluyor. Sebep olmaması için birkaç küçük noktayı bilmekte fayda var.


Öncelikle burada canınız çeken her saatte heryerde yemek yiyemeyeceğiniz bir kabullenmek gerekiyor. Sonra da saate bakıp durumu uygun yeri seçmek yeterli.


Cafe:
Bu kategorinin en rahatı. Kapısında açık olduğu yazan saatler içinde kesintisiz servis veriyor. (Öğleden sonra ara vermeden) İsterseniz masaya oturup sadece birşeyler içebilirsiniz. Menüdeki bir yemeği yiyebilirsiniz. Çoğunlukla sabah croissant bulabilirsiniz. Eğer bu şartlar yerine geliyorsa, buraya bir cafe diyoruz ve bir turist için şahane bir yer oluyor. Genelde öğlen 12:00 - 14:00 arasında "plat du jour" yani günün yemeği şeklinde ekonomik menüler bulunuyor. Ancak bir yerin kapısında cafe yazması, oranın ille de cafe olduğu anlamına gelmeyebilir. Mesela Cafe du Centre bir istisna, burada istediğiniz masaya oturamıyorsunuz. Ama genelde güvenebilirsiniz.


Restaurant:
Bu kategori de aslında oldukça açık. Bir restaurant genellikle gündüz 11:30 - 14:30 ve akşam 19:00 - 23:00 saatleri arasında açık oluyor. Bunun arasındaki öğleden sonra saatlerinde kapalı oluyor. En kötüsü saat 18:00de gitseniz mesela, içerde garsonlar yemek yiyor oluyor. Sadece bu saatlerde yemek yiyebilirsiniz. Diğer saatlerde kapalı olur. Açık olduğu saatlerde sadece kahve içmek mümkün olmaz. Oldukça net ama saçma.


Brasserie:
Bu karışık olan kategori. Brasserie'leri genelde kahve de içebileceğiniz restuarantlar olarak değerlendirmek gerekiyor. Yani yemek yemek isterseniz belirli saatlerde servis alabilirsiniz. Sadece birşey içmek isterseniz, bu her saatte mümkün ve kimse size olmaz demiyor. Ama istisnalar var tabii ki, bazıları cafe gibi bazıları brasserie gibi davranıyor. Kapıdaki çalışma saatlerine bakmak lazım. Genelde Brasserie'ler restaurantlara göre daha günlük ambiyanslı yerler oluyor. Restuarantlar daha şık oluyor.


İyi şanslar dilerim. Bulduğunuzda yiyin bence, her zaman mümkün olmuyor.


Lüzumlu olmayan bir bilgiyi de aktarayım: Brasserie "bira yapılan yer" anlamına geliyormuş. Önce sadece bira servisi yapılırmış. Biralar müessesenin içinde imal edilirmiş (Nişantaşı'ndaki Taps gibi). Sonra yanında ufak tefek meze misali servis de başlamış. Sonra da iyice restauranta dönüşmüşler.

Hiç yorum yok: