14 Mayıs 2008 Çarşamba

Mutfak: Peynirgillerden Fondü



Bence bir şehrin keyfi yemeklerini tatmadan çıkmaz. Hatta doğru dürüst yiyecek birşey yoksa, bi şehre gitmenin de pek bir anlamı yok.

Ama insan, özellikle de fransız kökenli şehirlerde, menüden de hiçbirşey anlamadığı için ne deneyeceği konusunda biraz tedirgin oluyor. Kaz ciğeri olsun, at eti olsun baya radikal seçenekler bulunan mutfaklarda menüden gözlerinizi kapayıp birşeyler ısmarlamak hakikaten de riskli.

Mutfak yazılarında, gelmişken şehrin tam anlamıyla tadına varmanız için buranın spesiyallerini yazmak istedim. En sonunda da "aman yemeyin" kategorisine değineceğim.

İsviçre'nin en ünlü yemeği Fondü (Fondue). Bir restuarantta fondü istediğinizde size peynirden yapılma bir yemek geliyor.

Fondü, genelde güveç benzeri toprak bir kabın içinde eritilmiş 2 çeşit peynir ve beyaz şarap karışımından oluşuyor. İçindeki peynir, yapıldığı bölgeye göre değişiyor. Cenevre'de fondü Gruyere, Emmantel ve Walais bölgesi peynirlerden, yani 3 peynirden yapılıyor.

Fondünün yanında size bazen pide gibi minik çentikli, bazen de düpedüz somun ekmekten oluşan bir tabak ve uzuuuun ince çatallar getiriyorlar. Yapmanız gereken minik ekmek dilimlerini önce çatalınıza batırıp sonra fondünün içine bandırmak. Bunu yaparken ekmeğin kıtır kısımlarından bir miktar alırsanız daha iyi oluyor. Yeterince peynirle kaplanıktan sonra da afiyetle yiyorsunuz.

Bu yemek bizim bandırma olayımızın taçlandırılmış bir hali olduğundan turistlerimiz ve burada yaşayanlardan da büyük ilgi görüyor. Daha da güzel tarafı pek tek kişilik yenmeyip paylaşıma açık bir sunuma sahip olması.

Fondünün yanında pek şarap içilmiyor. Genelde bira tercih ediliyor. Fondü çoğunlukla gerçekten büyük porsiyonlarda geldiğinden yanına başka birşey söylememenizi tavsiye ederim. Bir de, eğer çoğunlukla fondü yenen bir restauranta giderseniz, o akşam giydiklerinizi yıkanana kadar bir daha giyemeyeceğinizi ve 1-2 saat buram buram peynir kokacağınızı da belirteyim. Maçtan önce yemeyin yani :)

Hiç yorum yok: